12. jan. 2014

CULTURAL DIFFERENCES // part 4, food edition

Jeg har allerede i et tidligere "Cultural Differences"-indlæg nævnt, at madkulturen er en del anderledes end i Danmark... men jeg synes altså, at den er så meget anderledes, at den fortjener et helt indlæg for sig selv; så det får den selvfølgelig!

◇ Peanut-butter
De fleste kender jo nok peanut butter, og ved, at det er ret så amerikansk. Men altså, det er VIRKELIG amerikansk! Det er over det hele, ikke bare i peanutbutter/jelly-sandwiches, men også peanut butter-cookies, -kage, -cups, -sauce, -potatoes, sågar peanut butter KYLLING!

◇ Popcorn
I mange film, går karakterne i biografen og får popcorn "med ekstra smør" el lign, og det er jo i seng selv ikke rigtig noget vi bruger i Danmark, det der med smør på popcorn. Men det er ikke den eneste popcorn-forskel; man kan få en milliard forskellige slags popcorn, blandt andet cheese, fruity, caramel, coconut, BBQ, sourcream and onion, bacon, you name it. Jeg har laaangt fra smagt dem alle, men specielt caramel corn har jeg et lille crush på.

◇ Cheese
Well, amerikanere kommer cheese (chedder, swiss, pepper jack, american, cream cheese etc etc) på ALT. I rigelige mængder. End of story. (Okay ikke helt end of story, for jeg bliver nødt til at dele dette: Nogle steder kan man få "danishes" (wienerbrød). Årh hvadddd tænker man så, så skal man rigtig lige have wienerbrød og sådan. Indtil man finder ud af, at de har skiftet vanillecremen ud med ost. I'll never trust a spandauer again)

◇ "Foreign Food"
Her i USA kan man få alverdens mad - også "udenlandsk" mad, som fx kinesisk og mexikansk, er bredt repræsenteret. Sagen er så bare den, at når jeg har været på mexikansk restaurant med mine mexikanske udvekslings-venner, siger de, at det ikke har en disse at gøre med mexikansk mad (Apropos the Danishes... de burde skamme sig, de amerikanere). Det er lidt spøjst, for USA består jo af en masse forskellige nationaliteter, så det burde jo være stedet at få noget verdens-mad... men amerikanere er åbenbart ret så gode til at amerikanisere alting, så det er tydeligvis ikke tilfældet. Men ikke desto mindre smager det nu meget godt. 

◇ Mac and Cheese
Macaroni and Cheese. Simpelthen den ultimative amerikanske børne-ret, uden sammenligning. Når man skal lave det, går man lige ned i Walmart og køber en pakke med de små makaronier og en pose osteblanding nede i, smider det hele i en gryde, og ti minutter senere er der hjemmelavet Mac and cheese. Det er bare pasta med ostesauce (Se! Der var osten igen), så den vilde kulinariske oplevelse er det ikke, men det smager nu meget godt. 

◇ Pickles
Her er pickles ikke bare de der små grønne klamheder, de fleste med væmmelse fisker ud af deres McDonalds-hamburgere - de er nærmest en delikatesse! Eller delikatesse er måske så meget sagt, men folk spiser dem da i hvert fald med glæde. Man kan mange steder lige købe en pickel for en dollar, og så går man ellers bare og gnasker på den. 

◇ "Open-face sandwich"
Rugbrødsmadder spiser Amerikaner slet ikke. De kender ikke engang til hverken rugbrød eller "madder"-konceptet. Min host mom fandt så til min store glæde en pakke rugbrød i Meijers, så jeg skulle selvfølgelig have mig en kyllingemad til frokost. Da jeg havde klasket det sammen (Rugbrød-mayonnaise-avocado-kylling i nævnte rækkefølge) kigger min sis på mig som om jeg er den vildeste særling, og siger "Are you just gonna eat it like that?" (Underforstået uden brød på toppen). Det var noget mærkeligt noget, syntes hun. (Hun var heller ikke videre begejstret for mit rugbrød, men min mom kan nu godt lide det!). 
I min danske kogebog er der smørrebrød i, og der er det oversat til "open-face sandwiches". De har ikke engang et ord for det!

◇ Pop and candy
Man kan få ALVERDENS slik og sodavand i ALVERDENS varianter. Like ti forskellige slags Coca Cola (med Cherry, Vanilla, Lemon etc) og sådan. Det er crazy. Literally crazy. 

Jeg kunne SAGTENS føje flere punkter til listen, men jeg tror efterhånden indlægget er ved at være godt langt, og I har vel også fået en nogenlunde idé af, at madtraditionerne herovre er en del anderledes end i Danmark. Det er ikke nødvendigvis "dårligere" eller "bedre" - bare anderledes, og super sjovt at opleve! Ofte, når man bliver præsentere for noget mad, tænker man "HVAD i alverden er det dog for noget?". Men når man er færdig med at rynke på næsen, mandet sig lidt op og smager det, er det både tit og ofte ret så godt! (Jeg er allerede igang med en liste over ting jeg bare SKAL have med hjem til Danmark :P)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

TUSIND TAK FOR DIN SKØNNE KOMMENTAR - DET BETYDER MEGET FOR MIG, AT DU TAGER DIG TID TIL AT SKRIVE DEN!