Jeg er både tit og ofte blevet spurgt om, hvad den største forskel mellem Danmark og USA er. Jeg har endnu ikke formået at komme med et nogenlunde intelligent svar (det plejer at blive noget i retning af: "Øhhhhhh, hmmm, det ved jeg ikke helt, I har federe tøjbutikker!" eller noget i den stil... kreativt, ikke?). Nå, men jeg har i hvert fald gået og tænkt lidt over det, og er kommet op med denne liste. Nogen af tingene vidste jeg nu godt i forvejen fra tidligere USA-rejser, og noget af det ved man også, hvis man har set tilpas mange amerikanske teenage-tøse-film eller lignende, men jeg synes nu, de fortjener en plads på listen alligevel.
Nogle punkter virker måske helt åndssvage, men mange af de små ting i hverdagen er ofte dem, man lægger mest mærke til som udvekslingsstudent, haha.
◇ "How are you"
Nok det spørgsmål, man får stillet flest gange i løbet af en dag. Både af venner, lærere, ekspedienter i butikker osv. Det sjove er, at den, der spørger, ikke rigtig forventer svar - eller i hvert fald er lidt ligeglad med svaret. Eksempel: En af mine første dage på skolen, går jeg på gangen, og passerer en af mine lærere. Jeg smiler høfligt, det samme gør han og spørger tilmed "Good morning, how are you?". På det tidspunkt, han har stillet spørgsmålet, er jeg allerede gået ca en meter forbi ham, så jeg stopper op og vender mig rundt (for at kunne svare ham), kun for at finde ud af, at han bare er gået videre. Det var godt nok en mærkelig oplevelse!
◇ The use of silverware
Det er ikke bare et rygte; Amerikanere bruger næsten ikke kniven, når de spiser. Enten har de gaflen i højre hånd og kniven i venstre, skærer det hele ud og bruger så gaflen til at skovle maden ind i munden, eller også bruger de simplethen bare gaflen til at "brække" maden i mindre stykker. Det er lidt svært at vænne sig til, for et eller andet sted helt tilbage til de tidligste barndomsår fik man jo tudet ørerne fulde af, at man skulle sidde pænt ved bordet og spise med kniv og gaffel - så et eller andet sted, er det som at sidde og spise med en flok børnehavebørn. Men sådan gør de nu engang (på skolen er det ikke engang muligt at få en lille bitte platikkniv; der er simpelthen ikke nogen, der bruger dem!)
◇ Commercials
At se fjernsyn i USA er et rent helvede. Eller nej, helvede er det ikke, for her er en milliard-million forskellige kanaler, og tv-shows for enhver smag, men antallet af reklamer, der bliver vist, er større, end når TV3 sender sæsonpremieren på Paradise Hotel. Det er ekstremt. Jeg overdriver ikke, når jeg siger at der er næsten fem minutters reklamer hvert tiende minut. Hader det, men så bruger man jo bare tiden på at være social i stedet for at stene den foran flimmerkassen, så helt skidt er det jo nok ikke.
◇ Breakfast Cereal
Ja, dette er nok et af de punkter, der lyder ret så mærkelige; Men det er altså rigtigt! Her i USA er der TONSVIS af forskellige morgenmadsprodukter, det er helt vildt, når man er vant til, at valget står i mellem enten cornflakes eller cocopops. De er ikke alle lige velsmagende, og størstedelen er fyldt til randen med sukker og farvestoffer, men det er super sjovt at gå ned gennem de lange gange i indkøbscentret, hvor der bare står den ene pakke cereal efter den anden.
◇ Food
Okay, måske er dette et ret åbenlyst punkt, men nu kommer det altså med; Madkulturen herovre er noget anderledes end hjemme i gode gamle Danmark. Der findes en milliard-million forskellige fast food-kæder, og det er SÅ billigt (Man kan flere steder få et helt meal for $5!) - intet under, at så mange amerikanere er (mildt sagt) overvægtige. Begrebet "vi laver en god omgang hjemmelavet mad og så sætter hele familien sig omkring bordet og spise sammen" er heller ikke så populært som i Danmark. I min familie er det dog kutyme, men størstedelen af de andre udvekslingsstudenter kan fortælle mange skrækhistorier om, hvordan alle opvarmer deres egen færdigret i mikroovnen og spiser den på deres værelse/foran fjernsynet!
◇ Driving teenagers
Som de fleste jo nok ved, kan man få kørekort når man er 16 (I hvert fald de fleste steder). Dette (+ det fact, at man kan købe ret så billige biler herovre) betyder, at de fleste teenagere har både license og egen bil. Det kan godt være lidt svært at vænne sig til at blive kørt rundt af sine jævnaldrende venner... men det er nu meget sejt! (Tilgengæld skal man være 21 for at drikke alkohol, men det stopper dem nu ikke)
◇ Weapons
Amerikanere har et HELT andet forhold til våben end danskere har (Selvfølgelig kan det være forskelligt fra by til by og fra stat til stat, men sådan er det i hvert fald i Twining, MI). Herovre er det ikke unormalt, at man har et par ordentlige skydere hængende derhjemme. Blev mildt sagt lidt overrasket, første gang jeg kom ind i sådan et "våben-rum"! Også "børn" er mere eller mindre vant til at håndtere et våben. 90% af børnene på min skole betegner fx dem selv som "hunters", hvilket betyder, at de tager ud i skoven og jager hjorte og lignende med enten gevær eller cross-bow.
Super lækkert opslag! Spændene samtidig..
SvarSletKnus, www.juliafriel.blogspot.dk
Tusind tak! :-)
Slet